Tema susreta mladih župe sv. Petra ovog mjeseca je Ovisnost. U mjesecu kada se, tijekom korizme, intezivnije pripremamo za svetkovinu Usrksa, mladi će razmišljati i razgovarati o kušnjama koje mogu odvesti u ovisnost, kako o drogama, tako i o drugim porocima suvremenog doba, alkoholu, kocki, navezanosti na elektronske medije i sl., ali i o načinima i putovima kojima se tim kušnjama možemo oduprijeti.

U prvom susretu, kao uvod u temu o ovisnosti, imali smo priliku vidjeti četiri video uratka, svjedočanstva bivših ovisnika o drogama.

Jedno od tih svjedočanstava je i kratki film o američkom reperu Lecraeu.

Upoznali smo malog dječaka napuštenog od svojeg oca koji izabrao drogu umjesto druženja i odgoja vlastitog sina. Odrastajući sa svojim ujacima na ulici uz hip-hop, bande i promiskuitet, bio je dijete rapa i hip-hopa. U svojim tinejdžerskim godinama shvatio je da mu još nešto nedostaje, znao je da put kojim je hodao nije bio ispunjen. Trčao je za moći, užitkom za posjedovanjem, za nečime što će ga zadovoljiti. Znao je da može biti ostavljen, znao je da je to ludost i da tako nikada neće pronaći ispunjenje.

Zahvaljujući Bibliji položenoj na zadnjem sjedištu svoga automobila dobio je novu priliku, novu šansu za novi početak. Pridruživši se prijateljima na jednoj kršćanskoj konferenciji došao je do novih spoznaja o Isusu, Golgoti, mučenju i boli koju je on prošao, te sve podnio na svojim leđima, baš za njega. Tada je odlučio zatražiti oprost, iako je još godinu dana hodao linijom između partijanera sa koledža i angažiranog kršćanina. Život mu je izmicao kontroli i on je to znao.

Jednog dana zavapio je Gospodinu i rekao : “Bože, osjećam da ću ubiti sebe ili da ću ubiti nekoga. ” Riječi –  “Molim te, zaustavi me, prije no što dođem do te točke! Učini što god treba samo me nemoj ubiti. ” – bile su uvod u Božji odgovor. Naposljetku je njegov put u propast bio zaustavljen u teškoj prometnoj nesreći, no bez ikakvih posljedica, čak i bez ogrebotine. Kasnije te noći darovao je svoj život u potpunosti Bogu. Shvatio je da je živio laž, da je bio nezadovoljan i da nikada neće biti zadovoljan, sve dok ne dođe Isusu. U svojem obraćenju želio je da to svi oko njega okuse, da svi vide koliko mu je Bog važan. Napisao je svoje svjedočanstvo na papir i bio je jako sretan. Iako je bio često ismijavan da je fanatik, “Isusov dječak” (Jesusboy), te nazivan raznim drugim pogrdnim imenima, on se je, ipak, promijenio.

Nedugo zatim shvatio je da svoj žar i svoju darovitost kao reper može spojiti sa Bogom.

Počeo je pomagati djeci u maloljetničkom pritvoru. Svaki vikend repao je na njihovim slavljima bogoslužja nedjeljom. Njegova glazba proširila se svijetom a album Rebel debitirao je na drugom mjestu na Itunesu. Danas je njegova misija obnavljanje gradova koji su utonuli u noćnu moru droge i gledanje kako oni dolaze k Isusu. Ljubav oca koja mu je nedostajala kao djetetu, sada nalazi u svojoj vezi s Bogom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji droga je “svaka supstanca, koja je u stanju da, kada se nađe u živom organizmu, modificira njegovu jednu ili više funkcija i da nakon ponovljene upotrebe dovede do psihičke ili fizičke ovisnosti”.

U današnje vrijeme kada smo svi zatrpani s toliko obveza i informacija, kada je sve neizvjesno i u svakom trenu podložno promjeni, na koju najčešće nismo spremni, jako je lako izgubiti se, izgubiti sebe. Svi oko nas očekuju nešto od nas, mi očekujemo od sebe, a očekivanja vrtoglavo rastu iz dana u dan dok se mi lomimo ispunjavajući sva ta očekivanja.

Je li droga tvoj odabir, tvoja kreacija? Jesu li to tvoji snovi? Sviđa li ti se to što si postao?

Ako je odgovor na jedno od ovih pitanja “NE”, onda je to možda znak da si se izgubio. Stara narodna poslovica kaže “svuda pođi – doma dođi”. Ako se i jesi izgubio, to je uredu, svima se dogodi i nitko te ne osuđuje. Samo ti trebaju putokazi za put Kući.

Posljedice koje droga uzrokuje pojedincima, obiteljima i zajednici smatraju se jednim od najtežih sociopatoloških pojava današnjice. Droga je problem koji se ne dogaña drugima, svaka mlada osoba je u mogućnosti doći u dodir s drogom, bez obzira raspolaže li s puno ili malo novca, je li odgojena strogo ili popustljivo, što smo mogli vidjeti i u jednom od priloga, svjedočanstvu majke kojoj je sin umro od posljedica drogiranja. Motivi mladih osoba koji započinju s uzimanjem droge su mnogi i različiti: radoznalost, težnja pripadnosti vršnjacima, nesposobnost da se riješe konfliktne situacije i slično. I to bez obzira na to radilo se o takozvanim lakšim, ili, pak, težim drogama. Jer, svaki početak, ma kako se bezazlenim i bezopasnim činio, može završiti tragično. Put je uglavnom uvijek isti.

Izlaz nije lagan, ali on postoji. Treba biti hrabar i priznati situaciju u kojoj se nađeš, odlučiti promijeniti sebe i odreći se poroka i ovisnosti. U tome jako puno može pomoći vjera. Kušnje stoje na našem životnom putu, ali Isus nam daje siguran lijek protiv svakoga trajnoga pada i propasti – svoju bezuvjetnu ljubav i svoj siguran put.