Iv 2,1-12

Odlomak iz Ivanova evanđelja donosi nam, dobro nam poznati događaj svadbe u Kani Galilejskoj. U Kani, koja je blizu Nazareta, održavala se svadba na koju su bili pozvani Isus i Marija. Upravo za vrijeme ove svadbe Isus, posredovanjem svoje Majke, čini svoje prvo čudo.  Ovo čudo nam može izgledati nekako previše materijalno. Domaćini su, usred svadbene večere, ostali bez vina, a Isus im pomaže kako se ne bi osramotili. Međutim, kako možemo i naslutiti, u ovom čudu se krije puno više od pukog materijalnog pretvaranja vode u vino. Ovo pretvaranje vode u vino simbolizira prijelaz iz Starog u Novi Savez. Spasenje koje je bilo obećano u Starom zavjetu, sada se ispunja u Isusu. Još nije došao njegov čas, čas križa i otkupljenja, ali On ipak želi dati jasan znak da se obećano spasenje počelo ostvarivati.

Isusov odgovor Mariji, ženo što ja imam s tobom, može nam se učiniti grub, ali on je ubiti samo iskušenje. Marija je i te kako bila sigurna u Dobrotu i Milosrđe svog Sina, nije se dala obeshrabriti njegovim pomalo grubim odgovorom, pa stoga i govori slugama: Učinite sve što vam kaže (Iv 2,5). Vjerujem da se i nama često puta u životu dogodilo da se naša vjera našla na kušnji, da nismo vidjeli i da ne vidimo plodove naših molitava, da nam se sve čini uzaludno. U takvim trenucima nemojmo se obeshrabriti, sjetimo se ovog događaja iz Kane Galilejske kad se Isus ružno otresao na Mariju. Usprkos tome Marija nije prestala moliti, nije se prestala nadati. Nemojmo nikad prestati moliti!

Ovaj događaj iz Kane Galilejske trebao bi nas potaknuti da o još nečemu razmišljamo. Svaki brak koji se odvija i živi u prisutnosti Isusa i Marije je blagoslovljen. Gospodin blagoslivlja obitelji u kojima se moli, obitelji u kojima se izvršavaju vjerske obaveze. Gospodin blagoslivlja brak u kojem se ostaje vjeran obećanjima preuzetim na dan vjenčanja: vjernost, nerazrješivost i otvorenost životu. Nažalost u današnjem društvu ova obećanja kao da se olako zaboravljaju, olako se od njih odustaje, olako se preko njih prelazi, olako ih se gazi. Ovo je jedan od temeljnih razloga zbog čega je, u našem zapadnom civilizacijskom krugu obitelj, a samim tim i društvo,  u tako velikoj krizi.

Molimo za  naše obitelji kako bi u vjernosti Gospodinu pronašle svoju sreću i spasenje.

A.B.