U odlomku iz evanđelja  (Iv 20,19-31) nalazimo napisano kako Isus tri puta Apostolima kaže: Mir vama! (Iv 20, 19.21.26). Što je to mir? Cijeli svijet o njemu govori, svi ga žele, a u isto vrijeme nam mir ostaje neuhvatljiv. Prevladava dojam da, što više o njemu govorimo, da se sve više od njega udaljujemo. Mir o kojem nam progovara Isus različit je od mira koji svijet toliko očajnički želi pronaći. Isus nam u prvom redu donosi unutarnji mir. Interesantna je činjenica da Isus rečenicu: Mir vama, ponavlja upravo u trenucima uspostave sakramenta Pomirenja. Kaže učenicima: Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im (Iv 20,22). Iz ovoga možemo uočiti kako se istinski nutarnji mir postiže tek nakon dobre i iskrene ispovijedi u kojoj dobivamo oproštenje od Boga.

Odlomak iz današnjeg evanđelja progovara nam i o vjeri. Nakon što je odagnao sve Tomine sumnje Isus mu poručuje: Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju! (Iv 20,29). Vjera je Božji dar, ali taj dar treba biti hranjen našom molitvom. Vjera je poput plamena koji da bi gorio mora biti podržavan „uljem“ naših molitava i dobrih djela. Ako toga nema onda će se plamen ugasiti. Nastojmo, osobito u ovo uskrsno vrijeme, češće razmišljati o Božjoj riječi. Ako odvojimo barem petnaestak minuta tijekom našeg dana kako bi se družili s Božjom riječju, plamen naše vjere će iz dana u dan sve više jačati i njime ćemo obasjavati one koje na svom životnom putu susrećemo.

Danas obilježavamo i nedjelju Božanskog milosrđa. Na poticaj sv. pape Ivana Pavla II nedjelju nakon svetkovine Uskrs, slavimo nedjelju Božanskog milosrđa. Zbog toga se dobro danas prisjetiti  riječi  koje je nam je prenijela sv. Faustina Kowalska: Čovječanstvo neće naći mira dokle god se ne okrene s povjerenjem Mom milosrđu. O kako me boli nepovjerenje jedne izabrane duše. Takva duša priznaje da sam svet i pravedan, a ipak ne vjeruje da sam milosrdan. Nema povjerenja u moju dobrotu.

AB