Navještaj uskrsnuća se nastavlja. Odlomci iz evanđelja prikazuju nam Isusa kao vrsnog katehistu. On nastoji evangelizirati svoje učenike kako bi oni razumjeli Pisma. Evanđelist Luka, pažljivo nam opisujući, sve što se tog prvog Uskrsa događalo u zajednici učenika, cijelo jedno poglavlje svog teksta, posvećuje danu uskrsnuća. Ovaj odlomak iz Lukina evanđelja (24,35-48), nadovezujući se na opis puta dvojice učenika u Emaus, opisuje događaje koji su se dogodili uvečer tog prvog dana u tjednu.

Vrativši se žurno iz Emausa, natrag u zajednicu iz koje su razočarani otišli, ova dvojica učenika su radosno, drugim učenicima, pripovijedali o susretu s uskrslim Učiteljem. Zatekli su i druge učenike radosne jer su i oni već saznali da je Isus uskrsnuo. I dok su oni, živo raspravljali, dolazi Isus, staje u sredinu jednostavno ih pozdravljajući uobičajenim židovskim pozdravom: Shalom! Mir vama! Premda su samo par trenutaka prije slušali izvještaje drugih o susretu s uskrslim Isusom, te bili radosni zbog njegova uskrsnuća, učenici su se opet zbunili i prestrašili, misleći da vide duha. Isus ih blago prekori zbog takvog stava, zbog nepotrebna straha, zbog pomanjkanja vjere, pozivajući ih da mu pogledaju ruke i noge. I oni se, poput Tome, ma koliko bili radosni, nisu zadovoljavali prepričavanjem iskustava drugih, htjeli su sami vidjeti i opipati. Vidljivi znakovi muke, postaju na ovaj način znakovi identiteta i kontinuiteta između povijesnog i uskrslog Krista.

Susret s uskrslim Kristom učenike ispunja istinskom uskrsnom radošću. Radost je to na koju smo svi mi pozvani u svom svakodnevnom življenju vjere. Radost je to koja učenike nikad više neće napustiti. Ni onda kad se susretnu s poteškoćama, nerazumijevanjem,porugama, ismijavanjima, omalovažavanjima, progonima. Radost susreta s uskrslim Kristom, onog koji istinski vjeruje, nikad ne napušta. Budimo radosni!

AB