Slavimo svetkovinu Isusa Krista, kralja svega stvorenoga. Predslovlje današnje svetkovine dobro nam opisuje kakvo je Isusovo kraljevstvo. Kraljevstvo je to: istine i života, svetosti i milosti, pravde, ljubavi i mira (usp. RM str. 326).

Odlomak iz evanđelja (Lk 23,35-43) naše razmišljanje želi usmjeriti prema Bogu koji,  neočekivano za svoje učenike i suvremenike, svoje kraljevanje predstavlja s drva križa. Kako je moguće zvati kraljem raspetog čovjeka, kako je moguće drvo križa zvati kraljevskim prijestoljem, kako je moguće trnovu krunu zvati kraljevskom krunom?  U središtu odlomka iz Lukina evanđelja nalazi se Križ, znak vjernosti i ljubavi. Upravo na križu, Boga najzornije možemo doživjeti kao onog koji je Ljubav. Kristov križ je Božja ponuda milosrđa i oprosta svakom čovjeku. Ovo je i te kako dobro vidljivo u dijalogu koji Isus vodi s jednim od dvojice razapetih razbojnika. Za razliku od mase koja se Isusu rugala i pogrđivala ga,  jedan od ove dvojice, u njemu prepoznaje Mesiju, prepoznaje Spasitelja i Otkupitelja: Isuse, sjeti me se kad dođeš u kraljevstvo svoje (Lk 23,42). Trenutak je ovo u kojem razbojnik “krade” najdragocjeniji biser u svom životu. Isus mu odgovara: Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju (Lk 23,43). Ovim riječima, Isus sa prijestolja križa prihvaća svakog čovjeka u svom bezgraničnom milosrđu. To je naš Kralj, onaj koji  tješeći drugog, dajući nadu drugom, zaboravlja samog sebe.

Jubilarna godina Božanskog milosrđa, koju danas završavamo, imala je za cilj naglasiti nam upravo to: Poput Učitelja i mi smo pozvani u prvi plan staviti bližnjeg i njegove potrebe, a ne same sebe. Jubilej nam je bio prigoda da sebi posvjestimo svu ljepotu, svu dubinu i širinu riječi milosrđe. Polazeći od riječi blaženstava: Blago milosrdnima oni će zadobiti milosrđe (Mt 5,7), budimo i mi u svom svakodnevnom hodu u vjeri širitelji milosrđa. Budimo uistinu milosrdni prema bratu čovjeku, kao što je prema nama milosrdan naš nebeski Otac (usp. Lk 6,36).

AB