Današnja nedjelja predstavlja nam Isusa kao svijetlo svijeta. Vjeruješ li u Sina čovječjeg? Vjerujem Gospodine! (Iv 9,35.38), izjavljuje radosno slijepac od rođenja, postajući na taj način glas svakog onog koji vjeruje. Čudo ozdravljenja je znak da Krist, zajedno s tjelesnim vidom, želi ozdraviti i oči našeg srca kako bi naša vjera postajala sve dublja, kako bi u Učitelju prepoznali jedinog Spasitelja. On osvjetljuje sve tmine života, pozivajući nas da živimo kao “sinovi svjetla”. Prosvijetljeni svijetlom Riječi svi smo pozvani ozdraviti od vlastite sljepoće.

Korizma je hod u vjeri koji nas priprema na proslavu svetkovine Uskrsa. Hod je to u kojem bi trebali napredovati u spoznaji Krista, koji svojim svijetlom želi osvijetliti sve tamne kutke našeg bića. Kad prihvatimo dar ozdravljenja koji nam Gospodin nudi, moći ćemo uistinu svjedočiti svoju vjeru. Dopustimo stoga Božjoj riječi da ozdravi sljepoću našeg srca, kako bi Kristovo svjetlo obasjalo naš život.

U jednom djelu Poula Cloudela, slijepac kaže: Vi što vidite, što činite sa svijetlom? Pitanje je to koje svi oni koji su duhovno slijepi danas upućuju nama kršćanima: Vi koji vjerujete u Krsta, što činite s vašom vjerom? Korizmeni hod trebao bi nam pomoći pronaći odgovor na ovo pitanje.

 

AB