Na tjednom susretu u ponedjeljak, 9. 3., a u sklopu mjesečne teme Ovisnosti, mladi su se osvrnuli na ovisnosti o društvenim mrežama.

Nakon molitve smo pogledali isječak iz priloga emisije Provjereno o djevojci koja je na facebooku uvjerila sve kako putuje egzotičnim zemljama svijeta, a zapravo se nije pomakla iz Amsterdama, već je svojim spretnošću i znanjem vrlo vješto kamuflirala svoje okruženje te time zavarala, ne samo svoje virtualne prijatelje, već i obitelj.

Zatim smo, podijeljeni u radne skupine, ispunili anonimnu anketu o navezanosti na računala, mobitele, internet i društvene mreže, a zatim otvorili raspravu o rezultatima ankete.

Upoznati smo sa time da postoje razne vrste interakcijske komunikacije. Osim one stvarne „licem u lice“, privatne „u četiri oka“ ili javne na ulici ili nekom drugom mjestu, također postoje i one imaginarne, virtualne komunikacije. Suvremene tehnologije sve više dominiraju korisnicima nudeći im bezbroj mogućnosti za komunikaciju iako ne naglašavaju interakcijsko-komunikacijski aspekt, čija vrijednost leži u pridavanju važnosti uloge govornika i slušatelja u virtualnom svijetu, njihova primarna svrha je olakšavanje komunikacije. Ukoliko svoj život, radne dane, pa i slobodno vrijeme, ispunimo većinom s takvom komunikacijom, možemo pasti u zamku potpune odvojenosti od stvarnosti. To nije samo društveni problem, već i problem pojedinca, pa i obitelji. Takvo ponašanje može dovesti i do niza funkcionalnih oboljenja te poremetiti naše tjelesno, duševno i duhovno zdravlje. Dobar balans, odnosno umjerenost korištenja suvremenih komunikacijskih tehnologija, i u ovom slučaju, mogu nam pomoći da ostvarimo bolju kvalitetu života u svim njegovim aspektima.