Marijo o reci što je? Što ti oko vidjelo je? pitanje je koje zajednica vjernika, u uskrsno jutro, jutro naše vjere upućuje Mariji Magdaleni. Događaj uskrsnog jutra vrti se oko glagola vidjeti. Što vidimo ovog dana koji je središte liturgijske godine, što vidimo ovog dana koji je središte našeg hoda u vjeri?

Ufanje mi uskrslo je, Krist moj Gospod i sve moje. Ljubav je jača od smrti, istinska nada ne da se zavarati prividnim iluzijama. Uskrsli Krist je izvor i smisao života. Uskrsna posljednica u usta Marije Magdalena stavlja poziv upućen svim učenicima: Pred vama će tamo gdje je cvjetna strana Galileje. Učiteljevo djelovanje je započelo u Galileji, tamo je pozvao i okupljao prve učenike. I premda su se učenici u strahu razbježali i izgubili, Učitelj ih poziva da ponovno dođu u Galileju, da dođu na izvor svog poziva i poslanja, poziva ih kako bi se ponovno pronašli. I nama Učitelj ovo uskrsno jutro upućuje poziv da se ponovno pronađemo, da razmišljamo o svom pozivu i poslanju biti kršćanin, pozivu i poslanju koje smo dobili sakramentom krštenja, da razmišljamo o svom hodu u vjeri.

O zori prvog dana u tjednu, progovara nam i odlomak iz evanđelja (Iv 20,1-9). Iskustvom uskrsne vjere, kršćani se uvijek sa zahvalnošću vraćaju, tom blistavom i sjajnom jutru, jutru koje slijedi nakon osude, smrti i ukopa. Marija Magdalena se uplašila, jer je vidjela da je kamen s groba dignut. Sva u panici otrča po učenike. Došavši na grob, Petar ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nam biblijski tekst ne govori da povjerova. I drugi učenik ulazi u grob, vidi istu sliku koju je vido i Petar, ali za njega nalazimo zapisano: vidje i povjerova. Petar još nije ispovjedio svoju ljubav prema Učitelju, a Marija Magdalena i drugi učenik su za svoju ljubav, nagrađeni darom vjerom. Kako bi povjerovali u Isusovo uskrsnuće nije dovoljno samo vidjeti očima, potrebno je vidjeti srcem, potrebno je vidjeti ljubavlju.

Danas je dan radosti. Isus je prisutan u našem životu. On je uzrok naše radosti i mira. Radosti i mira koje nam nitko ne može oteti. I zato budimo uistinu radosni navjestitelji Božje ljubavi i milosrđa našoj braći i sestrama koji su se umorili, koji su možda i posustali na svom hodu u vjeri. Neka uskrsni Aleluja odzvanja našim dušama i srcima, neka odzvanja cjelokupnim našim životom.

AB