Župna zajednica, zajednica krštenika

Draga braćo i sestre u Kristu!

Srdačno vas pozdravljam na početku još jedne nove pastoralne godine koja nam donosi tri novosti. Prva novost je osnivanje Biskupijskog pastoralnog ureda kojemu je voditelj po službi biskupski vikar za pastoral i kojemu je zadaća planiranje pastoralnih aktivnosti u biskupiji, koordiniranje pastoralnih projekata biskupijskih ureda i vijeća te koordiniranje pastoralnih aktivnosti na dekanatskim i župnim razinama. Druga je novost da smo od ove godine biskupijske pastoralne aktivnosti odlučili ponovo staviti u okvire građanske godine. I treća je novost da smo, u pripravi Dubrovačke biskupije za proslavu 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha koja nam se približava, ove godine u središte svojih pastoralnih aktivnosti željeli staviti župnu zajednicu kao zajednicu krštenika.

Iznad svega kršćanin, riječi su koje nalazimo zapisane na jednoj spomen ploči u rimskoj crkvi sv. Jurja u Velabru. Ovim riječima opisan nam je blaženi J. H. Newman, kojem je kao kardinalu đakonu, ova crkva u svoje vrijeme (1879.-1890.) bila povjerena na upravljanje.

Iznad svega biti kršćani, poziv je koji bi trebao snažno odjekivati cijelim našim bićem. Hodeći putem vjere, iz dana u dan, trebali bi sve više postajati svjesnima, poziva i poslanja kojeg smo sakramentom krštenja primili. Sakrament je to kojim postajemo dio Božjeg naroda, dio Crkve, dio župne zajednice. U godini koja je pred nama želimo sebe promatrati upravo kao one koji pripadaju zajednici krštenika. Želimo sebe promatrati kao one koji zajednici pripadaju ne samo formalno, već živo, angažirano, aktivno i uključeno. Želimo sebe promatrati kao one koji, preuzimajući svoj dio odgovornosti, vode brigu o zajednici, kojoj od Boga pozvani, pripadaju.

Svjedoci smo kako se u životima, kako nas pojedinaca, tako i naših župnih zajednica, suočavamo sa cijelim nizom problema, poteškoća, ponekad i nejasnoća, te nerazumijevanja.  Napredovati ćemo jedino ako ostanemo vjerni svom krsnom pozivu, otkrivajući duboku ljepotu ovog jedinstvenog sakramenta. Naše zajednice će uistinu ići naprijed, samo ako, uložimo maksimalni trud i napor u otkrivanje župne zajednice, kao zajednice krštenika, vodeći se pritom jasnom preporukom sv. Pavla: Složni budite (Fil 2,2).

Nažalost, često puta je upravo sloga ta koja nedostaje u svakodnevnim životima naših zajednica. Nerijetko se događa da, određene grupe ili grupacije, unutar zajednice, vukući svaka na svoju stranu, stvaraju nepotrebne i jalove podijele. Iskoristimo svi zajedno, vrijeme koje nam Bog daruje, na izgradnju istinskog zajedništva. Budimo uistinu složni.

Tijekom naredne godine, u svom pastoralnom trudu i angažmanu, vodimo računa o činjenici, da upravo sakrament krštenje dotiče ključne i najdublje trenutke i događaje našeg života: rođenje, odrastanje, zaljubljivanje, hrabrost dati se drugom, potragu za smislom, sučeljavanje sa promašajima i patnjama, te na kraju smrt. Promatranje ovog sakramenta, kroz činjenicu pripadanja zajednici krštenika, novim svjetlom će obasjati sve naše nade i najdublje želje.

S poštovanjem uz blagoslov u Gospodinu vaš

Mate, biskup