Od 17. do 19. listopada 2014. naša župljanka Ivana Curić je sudjelovala na posljednjem vikendu Specijalizacije animatora – instruktora koji se održao u organizaciji Ureda za mlade HBK i Salezijanske obitelji. Nakon završenog vikenda Ivana je dobila certifikat da je osposobljena biti animator i druge poučavati o tome. Tko je to animator i čine se on bavi, te kako je tekao životni put naše Ivane prema animatorstvu, pitali smo je kroz nekoliko pitanja:

1. Za početak nam reci nešto o sebi?

Ja sam Ivana Curić, imam 21 godinu i trenutno studiram na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Prethodno sam završila Osnovnu školu Marina Držića te Opću gimnaziju i paralelno s njom Umjetničku školu Luke Sorkočevića, smjer glazbenik violinist. Ovoj župi pripadam od rođenja, tu sam se krstila, pričestila i krizmala. Moj aktivniji život u župi započeo je kad sam imala oko 8 godina kad sam se uključila u dječji zbor koji je vodila časna sestra Violeta. Od tada aktivno pjevam u zboru, sada u zboru mladih gdje ponekad i sviram violinu.

10268674_874320875915236_2063753290324233583_n

 2. Prije par mjeseci si postala animator – instruktor. Tko je to animator i koji si put trebala prijeći da bi došla do ovoga postignuća?

Animator je, prema Aniću, poticatelj, oduševljavač, osoba koja animira mase za kulturno-zabavne djelatnosti. Kršćanski animator animira mase za vjerske djelatnosti, a cilj mu je biti posrednik između čovjeka i Boga, privoditi djecu i mlade Isusu Kristu. Razlike između animatora u općem smislu i kršćanskog animatora su: vjernik je, osoba koja je susrela Isusa Krista i oduševila se za Njega i za život. Takav animator želi podijeliti to svoje iskustvo i privući mlade i djecu. Kršćanski animator je pozvan od Boga (to nije posao) da voli djecu i mlade, to je osoba zrela u Kristu. Isus mu je uporište u životu i radu. Član je zajednice te svjedok vjere što je jako teška zadaća.

Put koji sam prolazila kako bih postala animator-instruktor traje već neke tri godine a sastavljen je od: 4 vikenda temeljne formacije (škola animatora), 8 dana opće specijalizacije animatora te 3 vikenda specijalizacije animatora-instruktora. To je projekt ˝Mladi za mlade˝ ureda HBK za mlade.

 3. Što te uopće privuklo da postaneš/budeš animator?

Iskreno govoreći, nisam imala pojma da taj projekt postoji. Jedan me dan nazvao župnik, don Ivica Pervan, i rekao mi da ću ići na školu animatora, malo mi ukratko objasnio i rekao neke  od osoba koje će sudjelovati, no nisam ih puno znala.  Tako sam krenula na animatore ne znajući što me tamo čeka. Kako je koji vikend prolazio, tako sam se pronašla u animatorstvu i sve sam se više vidjela u životu naše župe bilo u zboru bilo na susretima mladih. To je jedno divno iskustvo na kojem zahvaljujem Bogu. Na školi animatora sam upoznala jednu divnu ekipu s kojom sam toliko povezana, međusobno pomažemo jedni drugima, družimo se i sl.

10833832_1010614732285849_1914319883_n

4. Kakvu ulogu vjera ima u tvom životu?

Danas jako veliku. Vjera me vodi kroz život, u teškim trenucima ona mi je utjeha, jača me da idem dalje bez obzira na sve, a u radosnim još veći poticaj. Za mene je vjera življenje dara života što nam ga je Bog dao, traženje, nastojanje da se upozna Bog, razgovor s Bogom.

 5. Studiraš u Zagrebu. Gdje se vidiš u bliskoj budućnosti nakon završetka školovanja i kakvu će ulogu to što si animator imati u tvom životu?

U bliskoj se budućnosti vidim u Gradu, dao Bog sa sigurnim poslom i u našem zboru mladih koji mi jako fali. Uloga animatora će mi pomoći i u mojoj struci jer mi je to kao praksa, a i u budućem radu na župi bilo sa mladima ili zborom (dječjim ili mladih).

 6. Što bi za kraj poručila mladima naše župe, ali i svima onima koji možda razmišljaju o tome da postanu animatori?

Ako netko ima želju, neka se odluči na taj poziv, pogotovo ako voli raditi sa djecom ili mladima. To je jedno divno iskustvo, naučiš puno toga, posvijestiš si samoga sebe, tvoju ulogu i poziv, prisjetiš se nekih stvari koje možda ovako ne bi, ali nadasve svjedočiš vjeru i svojim primjerom privlačiš druge pa i stekneš neraskidiva prijateljstva, stekneš braću i sestre u Kristu.