U sklopu mjesečnih susreta mladih ponedjeljkom, a povodom molitvene osmine za jedinstvo kršćana, skupina od dvadesetak mladih naše župe u večernjim satima 19. siječnja 2015. posjetila je srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Blagoveštenja u Gradu. Bila je to prigoda da se mladi izravno upoznaju, kako s arhitekturom i liturgijskim prostorom pravoslavne crkve, tako i s poviješću i običajima Srpske Pravoslavne Crkve. Domaćin mladima je bio dubrovački paroh protojerej stavrofor Vladan Perišić, filozof, teolog i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Pozdravljajući i zahvaljujući ocu Vladanu na otvorenosti da primi mlade u pravoslavnom hramu, naš župnik don Ivica je naglasio kako je približavanje dviju crkvi, koje su se stoljećima odvajale i udaljavale, posebno napredovalo nakon Drugog vatikanskog koncila.

Otac Vladan je, potom, mlade pobliže upoznao s izgledom i liturgijskim prostorom pravoslavne crkve, u kojoj dominira lijepi pozlaćeni ikonostas. Progovorio je i o nekim liturgijskim i teološkim razlikama koje postoje između istočnog i zapadnog kršćanstva, kao i o povijesnim razlozima i povodima njihova nastanka, naglasivši da, iz današnje perspektive, niti jedan od tih razloga nije toliko bitan da bi omeo zajedništvo i ponovno jedinstvo Kristove Crkve. Mladi su sa zanimanjem i znatiželjom razgledali prostor pravoslavnoga hrama i postavili nekoliko pitanja ocu Vladanu glede pojedinih detalja u crkvi, poput natpisa iznad ikonostasa, prakticiranja podjele sakramenata u pravoslavnoj crkvi i jezika kojim se obavlja liturgija. Otac Vladan je na pitanja spremno i rado odgovorio i pozvao mlade da ponovno dođu jer su ovakvi susreti važni za produbljenje veza i poznavanja među kršćanima.

Na kraju susreta je don David pozvao mlade da dođu na molitvu za jedinstvo kršćana koju će u pravoslavnoj crkvi Sv. Blagovještenja u srijedu, 21. siječnja 2015. u 19 sati predvoditi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije Durić i biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić. To će ujedno biti i mjesečni molitveni susret, kojim naši mladi svaki mjesec prate teme o kojima razmišljaju, govore i uče.