Osam dana nakon proslave Gospodnjeg Rođenja, liturgija svetkovine Marije Bogorodice, vodi nas još jednom ispred jaslica u Betlehemu u kojima je položeno tek rođeno dijete: sin Marije, po zakonu sin Josipov (usp. Gal 4,7), Sin kojeg nam je samo Bog začećem po Duhu Svetom mogao dati (usp. Lk 1,35). Lukin opis događaja je prilično plastičan. Nakon što su se anđeli povukli, pošto su navijestili pastirima da ima se danas u gradu Davidovu rodio Spasitelj Krist Gospodin, pastiri pohite u Betlehem te pronađoše Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama.

Navještaj o rođenju Mesije, koji su pastiri primili od anđela, uistinu je prosvijetlio njihova srca. Riječ, koja je navijestila ispunjenje obećanja, učinila je da ostave stada i zapute se prema mjestu rođenja gdje su našli sve kako im je anđeo navijestio: Mariju, Josipa i dijete koje je ležalo u jaslama. U tom tek rođenom djetetu, položenom u neudobne jasle, pastiri prepoznaju Mesiju, Spasitelj i Otkupitelja,  prepoznaju onoga koga su navješćivali vjekovi. Oni koji su vidjeli ubrzo postaju svjedoci, te svima pričaju o tom čudesnom događaju, o tom čudesnom rođenju. Zajedno s Radosnom viješću širili su svoje čuđenje i svoju radost zbog Božjeg djelovanja u skrovitosti, djelovanja koje je vidljivo samo vjerničkom srcu prosvijetljenom darom Duha Svetoga. Evanđelist Luka zaključuje primjećujući kako su se pastiri, nakon što su vidjeli dijete, vratili svoji stadima slaveći i hvaleći Boga.

Onaj tko uistinu susretne Boga, onaj koji susretne Isusa, ne može svojim životom ne slaviti i hvaliti Boga, ne može svima koje susreće ne naviještati Radosnu vijest o Isusu koji je Krist.  Želim nam, svima, da susretnemo Krista Gospodina, te da hvaleći i slaveći Boga svojim životom, budemo radosni širitelji Božje ljubavi prema čovjeku. Neka nam u tome pomogne i zagovor Blažene Djevice Marije, koju danas častimo kao Bogorodicu. Neka nas svojom blizinom i svojim blagoslovom prati u Novoj 2017 godini.

AB