Liturgijsko vremena Došašća, željelo nam je poslati poruku o Bogu, koji vjeran svojim obećanjima, u betlehemskom djetetu, postaje Emanuel, s nama Bog. U utorak ćemo proslaviti blagdan Marije Bogorodice, moleći njen zagovor i pomoć u godini pred nama. Bogojavljenje, koje ćemo proslaviti sljedeće nedjelje, našu pažnju želi usmjeriti prema činjenici da se Bog nije utjelovio u ovaj svijet kako bi ostao u skrovitosti, već kako bi ga upoznali svi narodi, sva plemena, puci i jezici.

Današnja nedjelja želi nam naglasiti činjenicu da se Bog želio utjeloviti u obitelji. Evanđelja nam pripovijedaju, kako su betlehemski pastiri, nakon što im je anđeo objavio Spasiteljevo rođenje, pohitali te pronašli Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama (Lk 1,16). Prvi svjedoci Isusova rođenja pred sobom imaju sliku obitelji: majka, otac i novorođenče. Promatrajući svetu Obitelj Isusa, Marije i Josipa, često smo u napasti doživljavati ju kao savršenu obitelj, bez muka, poteškoća i problema. Međutim, biblijski izvještaji, nam svjedoče da tomu nije tako. Težak i mukotrpan je bio put iz Nazareta u Betlehem, zatim bijeg u progonstvo u Egipat.

Odlomak iz današnjeg evanđelja svjedoči nam i o nerazumijevanju koje je svakidašnja pojava u svim našim obiteljima (Lk 2,41-52). Često puta roditelji ne razumiju svoju djecu, ali ni djeca roditelje. Djeca svojim postupcima rastužuju roditelje koji se često toliko brinu da ni sami ne znaju što bi s tom svojom djecom. Svih tih poteškoća, tipičnih za obiteljski život, nije bila pošteđena niti Sveta obitelj. Njena životna stvarnost nam je puno bliža, nego što sami to ponekad mislimo. U svojim opisima, evanđelisti, nisu svetu obitelj željeli postaviti kao jedan nedostižni primjer, već su nam željeli jasno posvjedočiti kako i Isus, Marija i Josip, dijelili muke, tegobe, poteškoće, tjeskobe, radosti i nade tolikih obitelji, svih prostora i vremena. Evanđelisti su željeli da nam sveta Obitelj bude posve bliska na našem putu obiteljskog života. Bog je želio postati čovjekom, u obitelji, kako bi nam jasno naglasio vrijednost i potrebu autentične ljubavi muža prema ženi, žene prema mužu, roditelja prema djeci, djece prema roditeljima. Prepoznavanje, prihvaćanje, te izvršavanje Božje volje u vlastitom životu, je ono što motivira i podržava ljubav u obitelji, čemu nam jasno svjedoči primjer Nazaretske obitelji. Sve probleme i poteškoće, koji su u određenim trenucima njihova života, bili uistinu izazovni, Marija i Josip su nadilazili imajući potpuno povjerenje u Boga, uvjereni da je on taj koji u konačnici sve izvodi na dobro, makar oni u određenom trenutku to tako nisu vidjeli. Sveta Nazaretska obitelj želi nas vrlo jasno potaknuti da se u svom svakodnevnom obiteljskom životu, uz sve probleme i nedaće, ipak malo više pouzdajemo u Boga i njegovu ljubav prema nama.

AB