Blagdan Svih svetih, blagdan je našeg poziva: Budite sveti jer ja sam svet (1Pt 1,16). Ovim blagdanom slavimo vjernost Boga prema ljudima i vjernost ljudi prema Bogu. Iz ovog suodnosa, izvire i rađa se svetost. Liturgija nas danas poziva da podignemo pogled u visine gdje se nazire nebeski Jeruzalem, u kojem Gospodina hvale probraženi udovi Crkve, naša braća i sestre u slavi (usp. Predslovlje Svetkovine). Cijela povijest Crkve obilježena je ovim ženama i muškarcima koji su svojom vjerom, svojom ljubavlju, svojim životom bili svjetionici tolikim generacijama, pa i nama danas. Svi sveti, na različite načine predstavljaju preobražujuću snagu Uskrslog. Dopustili su Kristu da posvema prožme njihov život, tako da su zajedno sa sv. Pavlom mogli uskliknuti: Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist (Gal 2,20).

Što znači biti svet? Tko je pozvan na svetost? Često puta prevladava mišljenja kako je poziv na svetost rezerviran samo za nekolicinu odabranih. To je pogrešan način razmišljanja. Svi mi, bez iznimke, pozvani smo na svetost. Svetost je temeljni poziv svakog čovjeka, jer svaki čovjek je stvoren na sliku Božju, a Bog je svet. Tako jednostavno, a u našoj praksi svakodnevnog života tako komplicirano, skoro pa nedostižno. Upravo zbog toga liturgija današnje svetkovine poziva nas da upremo svoj pogled u Boga, kako bi razmišljali o ljepoti njegove svetosti, te njenom odsjaju u našem životu.

Sveti kojih se danas prisjećamo, veliko mnoštvo, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda, i plemena, i puka, i jezika (usp. Otk 7,9), su oni koji su velikodušno putem blaženstava krenuli za Učiteljem. Iako uzak, put je to koji vodi spasenju i punini života. Svaki put kad sjeme Božje riječi nalazi u nama odjek i donosi rod, svaki put kad sakramentalna milost oživljava u nama otajstvo spasenja, svaki put kad u bratu čovjeku vidimo Krista, i mi kročimo putem koji su toliki prije nas prošli.

Današnja Svetkovina nas poziva da uistinu budemo hodočasnici u vjeri, tražitelji Božjeg milosrdnog lica, hodeći u nadi putovima naše svakodnevnice, njegujući dar svetosti koji nam je Bog dao, svjedočeći sa svom odlučnošću i hrabrošću Evanđelje Ljubavi koja posvećuje i spašava svijet.

AB