Franica Bašić, učenica 8. razreda OŠ Marin Držić, napisala je za predmet Vjeronauk razmišljanje na temu: “Tko je za mene Isus Krist”. Razmišljanje donosimo u cijelosti:

“Odrastanjem se pomalo mijenjao moj odnos prema vjeri, ali i razumijevanje vjere. U ranom djetinjstvu ponekad su vjera i objašnjenja Biblije u meni izazivali strah, nelagodu i čuđenje jer bih razmišljala zbog čega bi me Bog mogao kazniti ako ne budem dobra.

Sada sve više shvaćam da je vjera utjeha, zaštita i smirenje u svakom trenutku života, a ne samo u teškim prilikama kada trebamo pomoć. U spoznavanju vjere najviše nade nalazim u Isusu Kristu. Teškoće sa zdravljem i svakodnevni problemi s kojima se moram nositi u školi bili bi još teži, izazivali bi ljutnju, nemoć i nerazumijevanje u meni da se ne sjetim svjesne žrtve Isusa Krista. Kad bi osjećala fizičku bol, razmišljala sam da je i Isus patio za mene pa bih osjetila suosjećanje i podršku spoznajom da nisam sama u boli. Tako sam lakše prolazila i podnosila terapije.

Isus Krist je uvijek uz mene kao stvaran prijatelj, osoba od povjerenja i podrške. Spoznaja da je uz mene, iako se ponekad ljutim i ne napravim sve što se od mene očekuje, daje mi potporu jer ne moram biti savršena. Isus Krist me hrabri da budem iskrena i kritična prvo prema sebi, da shvatim vlastita ograničenja, ali da se ujedno borim kako bih postigla što više mogu. u životu je najvažnije imati potporu i razumijevanje prijatelja, a mene osnažuje spoznaja da je Isus Krist moj prijatelj i da me nikada neće iznevjeriti. Zbog toga osjećam obvezu prema tom prijateljstvu dati sve od sebe kako ga ne bih razočarala.”

Franica Bašić, 8a