Liturgija današnje nedjelje donosi nam odlomak iz Lukina evanđelja (Lk 5,1-11) koji nas želi potaknuti na duboko osobno  promišljanje. U svjetlu ovih redaka sv. Pisma pozvani smo preispitivati svoj osobni odnos sa Gospodinom i Učiteljem, kao i svoju sposobnost slušanja njegove riječi.

Isus se nalazi na obalama Genezaretskog jezera. Oko njega se okupilo veliko mnoštvo ljudi kako bi ga slušali. Opazivši dvije barke koje se nalazile uz obalu, zamoli jednog od vlasnika, Šimuna, da ga ukrca u barku, da se malo otisne od kraja kako bi iz barke lakše poučavao mnoštvo, omogućivši na taj način, svim okupljenima, da ga vide i čuju. Šimun je već poznavao Isusa, jer je koji dan prije ovog događaja ozdravio njegovu punicu, tako da mu nije bilo teško udovoljiti Isusovoj molbi, iako su se tek vratili iz cijelonoćnog ribolova u koje nisu ništa ulovili, pa vjerojatno i nisu bili raspoloženi za Isusove prohtjeve.

Kad je završio sa svojom poukom Isus započima dijalog sa Šimunom. Razgovor je to koji će zauvijek promijeniti Šimunov život. Kaže mu: Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov. Šimunu, kakav je već bio, vjerojatno je pao mrak na oči nakon ove Isusove rečenice. Nije bilo dovoljno što se nakon neprospavane noći, nakon silnog truda i napora koji je uložio a da ni jednu ribu nije ulovio, umjesto da ode na počinak, morao maltretirati slušajući Isusa kako iz njegove barke poučava mnoštvo, sad mu još ovaj Tesar iz Nazareta, njemu ribaru, govori da izveze na pučinu i baci mreže i to po danu. Ipak očito je da se nešto u njemu u tom trenutku prelomilo. Ma koliko mu se Isusov zahtjev učinio smiješnim i nerealnim, ma koliko je taj njegov zahtjev bio suprotan svemu onom što su ga o ribarstvu učili od njegovih malih nogu, Šimun je ipak iz nekog razloga odlučio poslušati Isusa. Iako je kako dobro znamo bio tvrdoglav, često puta nepromišljen i ishitren, pa čak i kukavica, u ovom trenutku je bio otvoren Božjoj Riječi. Na tvoju riječ bacit ću mreže.

Na tvoju riječ! Ovim riječima opisano nam je duboko i iskreno prianjanje uz Isusa i poslušnost njegovoj Riječi. Opisana nam je otvorenost Bogu i njegovom djelovanju u našem životu. Šimunova povijest, povijest je svakog od nas koji smo sakramentima krštenja i potvrde pozvani od Isusa da ga slijedimo. Svakog pojedinog od nas Učitelj poziva da izvezemo na pučinu i bacimo mreže, poziva nas da zauzmemo svoje mjesto u vremenu i povijesti, poziva nas da u vršenju vlastitog životnog poslanja, na radnom mjestu, u obitelji, u društvu u kojem živimo, budemo slušatelji i vršitelji njegove Riječi, ljubeći Boga i brata čovjeka.

A.B.