Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni (Iv 14,6). U ovim Isusovim riječima izražena nam je sva posebnost kršćanstva: od trenutka kad je Bog, u Isus Kristu, postao čovjekom, čovjeku je otvoren jedinstveni put k Bogu. Da bi se upoznalo Boga, potrebno je poznavati Isusa. Da bi se vjerovalo u Boga, potrebno je vjerovati u Isusa. Istina je osoba, Isus Krist. Put je način života kako je živio Isus. Živeći poput njega i u njemu, možemo živjeti istinskim, vječnim životom.

Isus je put koji vodi k Ocu, istina koja daje značenje našem ljudskom postojanju, izvor onog života koji je vječna radost sa svim svetima u nebeskom kraljevstvu. Okruženi smo ljudima koji nam pokušavaju objasniti što nam je u životu potrebno kako bi bili sretni. Toliki nam obećavaju čuda, lagodan život bez muke i trpljenja. Isus nikad nije rekao da nećemo trpjeti, nije rekao da ćemo biti pošteđeni tuge i boli, ali ukoliko idemo putem kojim je On prošao, naći ćemo patnju koja postaje utjeha za one koji ne očajavaju. Izabrati Isusa kao put koji nas vodi k Ocu, znači izabrati put nade. Uskrsli Gospodin nas nikad neće ostaviti ili napustit, povest će nas za ruku, pridržati dok hodimo umorna koraka, pridići ako padnemo, koračat će s nama putem prema Ocu.

Učitelj je put, istina i život. Ako ga ne slijedimo tumarat ćemo ovim svijetom dezorijentirani i izgubljeni, bez svrhe i cilja. Ako ne slušamo njegov glas naš život se pretvara u iluziju. Istina koju nam Isus nudi je sloboda. Sloboda da budemo ono što jesmo. Izabirući Isusa, izabiremo istinu koja nam donosi pravu slobodu. Isus je život bez kraja i samo u njemu imamo sigurnost vječnog života. Izvršavajući svaki dan Božju volju, čineći iz dana u dan svoju vjeru ljubavlju djelotvornom, svjedočeći Istinu, kročimo Putem prema Životu.

AB