Isus u svom govoru voli jednostavne slike, slike iz svakodnevnice, svima shvatljive i lako razumljive. Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Na svakom trsu, nalazi se loza (pruće), a zadaća vinogradara je čišćenje trsa. U ovoj Isusovoj slici, loza, predstavlja sve one koji ulaze u zajedništvo s Isusom, postajući na taj način članovima novog Božjeg naroda. U vinogradu Božjeg naroda, Otac je taj koji siječe onu lozu koja ne donosi rod, dok onu koja donosi čisti, da više roda donese. Prva slika odnosi se na one vjernike koji se možda tako nazivaju, ali koji u svom svakodnevnom životu ničim ne pokazuju da su upravo oni ti koji u Krista vjeruju. To su svi oni čija se vjera ne poznaje po plodovima svakodnevnog življenja, svi oni čija vjera nije ljubavlju djelotvorna. Za razliku od njih, druga slika se odnosi na sve one koji u Krista vjeruju, te je njihova vjera svima prepoznatljiva u njihovu svakodnevnom življenju, to su svi oni čija je vjera ljubavlju djelotvorna.

Slika trsa i loze nam jasno opisuje Isusov poziv upućen svima: Ostanite u meni. Interesantan je način na koji nas Isus poziva da ostanemo u njemu, da ostanemo s njim. Nakon što iznosi jasnu sliku trsa (Isus) i loze (ja), koji su životno povezani, znamo što se događa s lozom (prućem) koje se odsječe od trsa, Isus nas moli, gotovo kao da nas preklinje: Ostanite u meni, bez mene ne možete učiniti ništa. Isus ne kaže bez moje pomoći, kaže bez mene. Ne kaže da možemo nešto učiniti polovično ili loše, kaže vrlo jasno da bez njega ne možemo učiniti ama baš ništa.

“Ostati u Isusu” ne znači biti pasivan i ništa ne raditi. “Ostati u Isusu” označava dinamiku, aktivnost, označava vjeru i ljubav učenika prema Učitelju. Označava sav onaj trud i napor koji moramo i trebamo ulagati u našem svakodnevnom hodu u vjeri kako bi svojim životom nasljedovali uskrslog Gospodina. Isusova pedagogija je jasna: čovjek zatvoren u sebe, svoj egoizam i svoje interese ne može biti izvorom radosti ni sebi, ni drugima. Ne može sam sebi dati puninu života. Nemo dat quod non habet, nitko ne može dati ono što nema, rekli bi stari latini. Krist je taj koji ima. On je onaj koji naš život i sva naša nastojanja čini plodnim. Ostanimo u Kristu, svakodnevno ulažući potrebni trud i napor, u izgrađivanje osobnog odnosa s Gospodinom, kako bi donosili mnogo roda.

AB