Prošlih nedjelja Gospodin nam se predstavio kao dobar pastir, te kao istinski trs, koji omogućava lozi, koja ostaje u zajedništvu s njim, da donosi rod. Današnji odlomak iz evanđelja (Iv 20,1-9) nadovezujući se na ovu alegorijsku sliku trsa i loze, želi nam pokazati način, na koji se ova slika može i treba ostvarivati u našem svakodnevnom hodu u vjeri.

Nakon što je Juda napustio dvoranu posljednje večere (tekst koji nam evanđelist Ivan donosi dio je Isusova oproštajnog govora učenicima uoči svoje muke, smrti i uskrsnuća) Učitelj se vraća na temu uzajamne ljubavi. Upotreba termina poput “ljubav”, “ljubiti”, “prijatelji”, želi nam naglasiti osnovni princip uzajamne bratske ljubavi koja svoje polazište nalazi u Isusu Kristu, onom koji život polaže za svoje prijatelje. Mladi Učitelj iz Nazareta tumači nam što znači ostati u njemu, te koje plodove Bog od nas očekuje. Ljubav o kojoj Božji Sin govori nije tek jedan intuitivni osjećaj, nije osjećaj koji se veže samo na određeni trenutak, već je snažna i zahtjevna ljubav, koja u nama raste onoliko koliko mi napredujemo u ostvarivanju zajedništva sa Kristom, Učiteljem i Gospodinom.

Isus može govoriti o ljubavi prema bližnjem jer je ostao u ljubavi Očevoj, vršeći njegove zapovijedi. I učenik je taj koji može ostati u ljubavi koja spaja Oca i Sina, pod uvjetom da vrši Očeve zapovijedi. Zapovijed je u isto vrijeme jednostavna i složena, često puta nama nedostižna: Ljubite jedi druge kao što sam ja vas ljubio. Pravi motiv ljubavi prema bližnjem, prema bratu i sestri, nećemo pronaći u nama samima, već u Gospodinu i Učitelju koji je dao svoj život za nas. Ljubav koja povezuje Isusa i Oca nije samo model, već temelj i polazište ljubavi koja treba povezivati učenike međusobno.

Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas. Prijateljski odnos koji povezuje učenike s Učiteljem, ne ovisi o njihovom spontanom izboru, već je plod besplatnog dara, slobodne Isusove inicijative koji učenike izabire i postavlja da idu i rod donose. Sakramentima krštenja i krizme i mi smo oni koji su izabrani i poslani, hoćemo li ili pak nećemo donositi rod, hoće li ili ne naša vjera biti ljubavlju djelotvorna, ovisi jedino o tome hoćemo li ili ne ostati u ljubavi Očevoj.

AB