Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski (Mt 5,48). Isus nas ne poziva na savršenstvo u bilo čemu, pozvani smo na savršenstvo u ljubavi i oprostu. Zbog toga Učitelj i naglašava: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone (Mt 5,44).

Ovo je “viša pravednost”, na koji Isus poziva sve ljude, a na poseban način nas, koji smo s njim, sakramentom krštenja, osobito povezani. Ljubav prema neprijateljima, prema onima koji nam podmeću, koji nas omalovažavaju, izmišljaju priče o nama, koji nas ogovaraju, koji nam žele zlo… trebala bi biti osobina svakog onog koji je po sakramentu krštenja postao Kristov učenik. Ovaj Učiteljev zahtjev za “višom pravednošću”, preduvjet je kako bi naša ljubav bila u skladu sa Očevom ljubavlju prema nama. Isus, od svih onih koji pristaju uz njega i njegov nauk, traži da u praksi, da u svom svakodnevnom životu primjenjuju zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Vrlo jasno smo pozvani, ne iskazivati ljubav samo onima koji nas vole, samo onima koji su nam dragi, jer ako ljubimo samo one koji nas ljube, što posebno činimo. Pozvani smo na puno više. Pozvani smo ljubiti svakog čovjeka zbog njega samog, ne vodeći pritom računa da li on nas voli ili ne voli, da li je prema nama idiferentan. Mjera ljubavi, je ljubiti bez mjere, reći će sv. Augustin.

Isusov poziv na savršenost, poziv je na svetost o kojem nam progovara današnje Prvo čitanje iz knjige Levitskog zakonika. Poziv je to koji od svih nas traži da svoj pogled usmjerimo prema Ocu nebeskom izvoru svakog savršenstva i svetosti. Svetost nije rezervirana samo za određene pojedince, jako komotno bi bilo razmišljati na takav način. Poziv na svetost upućen je svima nama koji smo primili sakrament krštenja. Isus od nas ne traži da činimo čuda, traži da svakodnevno živimo zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Nismo pozvani napustiti svoj redoviti, svakodnevni, život. Pozvani smo u svoj život ugraditi Blaženstva i po njima živjeti svoju svakodnevnicu.

Svetost daje puninu života svakom čovjeku, a nama kršćanima ona predstavlja ideal kojem u svemu onom što radimo, u svemu onom što jesmo, u svim onim osobama koje susrećemo, trebamo težiti. Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš! (Lev 19,2).

AB