Svi, bez iznimke, smo grešnici potrebni Božjeg oprosta i milosrđa. O temama Božjeg oprosta i njegova milosrđa prema čovjeku progovaraju nam današnja biblijska čitanja, učeći nas kakvo raspoloženje duha bi trebali imati kako bi uistinu bili dionici Božjeg milosrđa.

Pišući Galaćanima, sv. Pavao naglašava da ukoliko želimo biti spašeni, najprije moramo vjerovati Bogu i njegovu Jedinorođenom Sinu koji nas je ljubio i predao samog sebe za nas (usp. Gal 2,20). Ukratko, trebamo imati onakvo raspoloženje duha, kako nam je to opisano u lijepoj, ali nažalost pomalo zaboravljenoj molitvi “Čina vjere”:  Vjerujem čvrsto sve što je Isus Krist učio i što sveta Katolička Crkva predlaže vjerovati, jer si to objavio Ti, Bože, koji si nepogrešivo istinit. U toj vjeri želim živjeti i umrijeti. O Bože, umnoži moju vjeru! Vjera je toliko važna (dojma sam da koji put ovo smetnemo s uma) da i sam sakrament Pomirenja, darujući nam Božji oprost, ima učinka samo ako vjerujemo u temeljne istine vjere.

Prvo biblijsko čitanje, iz Druge knjige o Samuelu (2Sam 12,7-10.13) uči nas da je potrebno biti ponizan. Da bi nam Bog oprostio, moramo ponizno priznati naše pogreške i propuste. To je ono što čini kralj David. Iako mu je Bog sve dao, David ipak nije moga pobjeći ljudskoj, grijehom ranjenoj naravi, te je htio još, htio je više. Ta želja dovesti će ga do toga da postaje preljubnik i ubojica. Bog ga preko proroka Natana, podsjeća na njegov grijeh i prijeti mu kaznom. Međutim nakon što kralj David priznaje svoj grijeh: Sagriješio sam protiv Gospodina (2Sam 12,13), nakon što se ponizno i od srca pokaje, Bog odustaje od kazne kojom se zaprijetio, te Davidu oprašta grijeh: Gospodin ti oprašta tvoj grijeh, nećeš umrijeti (2Sam 12,13).

Odlomak iz Lukina evanđelja (Lk 7,36-50) opisuje nam kako žena koja je bila grešnica u gradu (Lk 7,37) Isusu suzama pere noge, otire ih svojom kosom i maže dragocjenom pomašću. Ovaj događaj uči nas ljubavi. U prvom redu ljubavi prema Bogu, a onda i prema bližnjemu. Oprošteni su joj grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo (Lk 7,47), kristalno je jasan Isus.

Preduvjet da bi od Boga dobili oprost za naše pogreške i propuste, je taj da imamo vjere, poniznosti i ljubavi.

AB