Jedna od tema liturgijskih čitanja današnje nedjelje je  gostoljubivost. Prvo čitanje iz Knjige Postanka (18,1-10a) opisuje nam događaj iz Abrahamova života koji u svojoj kući ugošćuje trojicu ljudi. Interesantno je za primijetiti kako im Abraham, čim ih spazi, potrča u susret. Gospodine moj, ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići sluge svoga (18,3). Crkveni Oci su u opisu ovog događaja vidjeli navještaj Presvetog Trojstva. Vidjeli su navještaj jednog Boga u zajedništvu Triju osoba. Abraham je samog Boga ugostio u svom šatoru, u svojoj kući, te biva blagoslovljen darom sina, kojeg su on i njegova žena Sara, toliko dugo željeli. Ovo što se dogodilo Abrahamu, u određenom smislu, može se dogoditi i svakom od nas, kad blagoslivljamo našeg bližnjeg. Prihvaćajući onoga tko je potreban naše ljubavi i milosrđa, mi ljubav i milosrđe iskazujemo samom Bogu.

O sličnoj temi progovara nam i odlomak iz evanđelja (Lk 10,38-42). Lazar, Marta i Marija ugošćuju Isusa u svojoj kući. Za vrijeme objeda događa se nešto neobično. Marta je bila u brizi oko posluživanja, dok je Marija sjedeći do Isusovih nogu slušala što govori. Martu, koja je bila sva u brizi oko objeda, želeći da sve bude u najboljem redu, takvo sestrino ponašanje je očito nerviralo, jer je htjela da joj sestra pomogne. Stoga Isusu, onako u prolazu, malo u šali, a malo ozbiljno dobacuje da upozori Mariju da joj pomogne. Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno (10,41).

Kao i obično Isus pogađa u “sridu”. Brinemo se i uznemirujemo zbog mnogo toga. Stalno negdje žurimo, a ništa ne stižemo. U isto vrijeme radimo “sto stvari”, a niti jednu kako treba. A tek stres! Izgleda da su nam žurba i stres dvije glavne riječi u našim životima. S druge strane, a iz nekog razloga nikako da do toga dođemo, potrebno je samo malo. Potrebno je sjesti do Učiteljevih nogu i slušati. I tu, kod Učiteljevih nogu ćemo pronaći sve ono što nam nedostaje. Pronaći ćemo toliko žuđeni i toliko potrebni mir. Tek tada moći ćemo sve stići i obaviti, bez žurbe i stresa.

AB