Današnja biblijska čitanja žele nam još jednom naglasiti kako je istinski stav vjernika prema Bogu i bratu čovjeku: poniznost. Biti ponizan ne znači reći: Ne znam ništa, ne vrijedim ništa, takav stav je depresija, a ne poniznost. Biti ponizan znači cijeloga sebe, sve svoje sposobnosti i talente staviti u službu Bogu i bratu čovjeku.

Sine moj, budi krotak u poslu svojem, i bit ćeš voljeniji nego onaj koji darove dijeli (Sir 3,17). Nije dovoljno samo nekom činiti dobro, bitan je stav s kojim to radimo. Sv. Vinko Paulski je naučavao da naše dobro djelo učinjeno prema nekom treba biti praćeno poniznošću srca. Što si veći to se većma ponizi i naći ćeš milost u Gospodina (Sir 3,18). Često se volimo hvaliti materijalnim dobrima koja posjedujemo ili dobrim djelima koja činimo, umjesto da na svim primljenim dobročinstvima od srca zahvaljujemo Gospodinu. Poniznost postaje plodonosna kad sve darove koje smo od Boga primili koristimo na dobrobit dugih, bilo u obitelji, bilo na radnom mjestu, bilo u društvenoj ili crkvenoj zajednici.

U odlomku iz evanđelja Isus nam donosi pouku koja nam je razumljiva i lako shvatljiva, ali u praksi našeg svakodnevnog života teško primjenjiva, jer nas poziva na promjenu društvenih okvira. Kad te netko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto, nego kad si pozvan idi i sjedni na posljednje mjesto (usp. Lk 14,8-10). Civilizacija i društvo u kojima živimo obilježeni su borbom za prestiž, borbom za prva mjesta, obilježeni su potrebom biti viđen. Živimo u jednom izrazito površnom društvu u kojem nije toliko važno kakva si osoba i koja znanja i vještine posjeduješ, jesi li, ili nisi sposoban, sve je to manje važno. U današnjem društvu je najvažnije kakav dojam ostavljaš. Živimo u društvu u kojem presudni utjecaj imaju lobisti i PR agencije. Oni su ti koji određuju tko će na prva mjesta, a tko će na margine društva, ovisno o potrebi trenutka.

Svjesni situacije društvene zajednice u kojem živimo, želeći biti odgovorni prema svom krsnom pozivu i poslanju, važno je da iznova čujemo i počnemo u svom životu primjenjivati Isusov poziv na poniznost, stavljajući cijeloga sebe u službu Bogu i bratu čovjeku.

AB