Istinski oprost, oprost od srca, je ozbiljna i nimalo laka zadaća. Neki bi rekli da je ljudski gledano skoro i nemoguća. Stoga o oprostu ne bi trebalo olako govorit, bez svijesti o tome što se traži od osobe od koje se očekuje da nekom oprosti. Oprost se ne može jednostavno zapovjediti, treba pojasniti razloge zbog kojih je potreban. Upravo je to ono što radi Isus.

Nakon što je nedvosmisleno naglasio potrebu oprosta bezuvjetno i u svim okolnostima: Ne kažem ti do sedam, nego do sedamdeset puta sedam (Mt 18,22),  nastavlja iznoseći prispodobu kojom pojašnjava razloge zbog kojih je potrebno opraštati.

Kralj je imao slugu koji mu je dugovao astronomsku svotu od 10.000 talenata. Na zamolbu sluge, kralj mu oprašta sav taj silni dug. Tom istom sluzi jedan njegov kolega dugovao je daleko manju, u usporedbi s onim što je on dugovao kralju, smiješnu svotu od 100 denara. Iako je sam, na vlastitoj koži, osjetio kraljevu dobrotu i milosrđe, ovaj sluga nema milosti prema svom kolegi, te ga baca u zatvor dok mu ne vrati dug. Tada ponovno intervenira kralj, vodeći se ovog puta načelom pravednosti, a ne više milosrđa,  te i njega baca u zatvor.

U ovoj prispodobi u osobi kralja opisan nam je naravno Bog ljubavi i milosrđa, koji čovjeku prašta njegove prijestupe i pogreške. Međutim nama ljudima, iako smo nebrojeno puta osjetili Božji oprost, njegovu ljubav i milosrđe, opraštanje bratu čovjeku nekako teško pada. Kao i u prispodobi ukoliko ne oprostimo bratu koji nas je uvrijedio i na nama će se jednom umjesto milosrđa primijeniti načelo pravednosti. Dobro bi bilo da se oko toga ne zavaravamo jer je Isus po tom pitanju više nego jasan: Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama, ako svatko od srca ne oprosti svom bratu (18,35).

Koji su razlozi zbog kojih je potrebno opraštati? Odgovor na ovo i slična pitanja, za nas koji se hvalimo svojom pripadnošću Kristu, te se njegovim imenom rado dičimo, je više nego jednostavan. Potrebno je opraštati zbog toga jer je Bog, prvi, nama oprostio. Mi smo svi, bez iznimke, sakramentom krštenja, pozvani Božju ljubav i milosrđe, prenositi drugima. Božji oprost koji smo toliko puta u životu osjetili pozvani smo prenijeti drugima. Pozvani smo živjeti ono što, nadam se, svaki dan molimo: Otpusti nama duge naše kao što i mi otpuštamo dužnicima našim.  Tako jednostavno, a opet čini se za mnoge od nas tako nedostižno.

AB