Dok su nam biblijski tekstovi prošle nedjelje govorili o potrebi ustrajne molitve, danas nam Božja riječ želi naglasiti da naša molitva treba biti ponizna. Knjiga Sirahova nam jasno naglašava: Molitva poniznoga prodire kroz oblake i on nema mira dok ona ne dođe do Boga i ne popušta dok ga Svevišnji ne pogleda (35, 17-18).

O poniznosti, kao vjerničkom stavu, još konkretnije nam progovara odlomak iz evanđelja (Lk 18,9-14). Opisano nam je kako su dva čovjeka, farizej i carinik, došli u Hram na molitvu. Farizej je ohol, pun sebe. Smatra se savršenim u ispunjavanju svih odredbi mojsijevog zakona. Sa prezirom promatra ljude oko sebe koji su po njemu svi odreda: grabežljivci, nepravednici, preljubnici itd. Ne čini li nam se poznato ovakvo razmišljanje. Nismo li i sami često puta u svojim promišljanjima slični ovom farizeju. Razmišljamo li o sebi kao grešnicima, ne uspoređujući se pritom s nikim, ili se ipak volimo uspoređivati s drugima, naravno doživljavajući sebe kao pravednika? Ne razmišljamo li često puta na ovaj ili sličan način: Izvršavamo zapovijedi, idemo na nedjeljnu misu, držimo sebe dobrim kršćanima i pred Bogom i pred braćom i sestrama. Interesantno je kako upravo poput ovog farizeja za našu braću i sestre uvijek imamo spremne etikete. On, ona, oni su Bože takvi i takvi, a  ja eto na svu sreću nisam. Budimo pošteni pa sebi priznajmo koliko puta smo barem promislili, ako ne i izgovorili ovakvu ili sličnu rečenicu. Ovo ne bi trebao biti stav onih koji Kristu i u Krista vjeruju.

U isto vrijeme dok se farizej busa u prsa uzdižući samog sebe, čitamo u evanđelju, kako se negdje dole u dnu, u polutami Hrama, nalazi čovjek koga farizej prezire. U dnu Hrama stoji carinik (pobožni židovi su prezirali carinike zbog suradnje s Rimljanima) koji se nije usuđivao ni pogled podignuti prema nebu, već se samo udaraše u prsa govoreći: Bože oprosti meni grešniku.

Bože oprosti meni grešniku, trebala bi postati i naša svakodnevna molitva. Umjesto da budemo oni koji neprestano drugima i drugačijima lijepe etikete, postanimo širitelji Božjeg milosrđa.

 

AB