Božja Riječ koju danas slušamo jasno je upozorenje svima nama koji smo nedosljedni na svom hodu u vjeri, svima nama čija vjera nije ljubavlju djelotvorna. Svi mi koji smo kršteni, pozvani smo pred Božjom Riječju ispitivati svoju savjest i vlastito svakodnevno ponašanje. Pogrešno bi bilo misliti da se jasna Božja upozorenja odnose samo na pojedine skupine ljudi unutar crkvene zajednice: biskupe, svećenike, redovnike ili redovnice. Bog svoju riječ upućuje svima nama i sve nas poziva da svoj svakodnevni život preispitujemo u svjetlu njegove Riječi i s njom ga uskladimo.

Isusov prijekor (Mt 23,1-12) odjekujući tijekom stoljeća dolazi do nas današnjih kršćana. Koliko puta smo izrekli toliko lijepih riječi, planova i želja, a u praksi napravili potpuno suprotno. Od drugih očekujemo da ispravno i pravedno žive, dok smo u isto vrijeme, mi sami, skloniji raznim kompromisima, pravdajući se pred samim sobom ovim ili onim razlozima. Trebamo uložiti veći napor kako bi naša vjera bila vidljivija u našim svakodnevnim postupcima prema bližnjem. Međutim, oholost i umišljenost priječe nas, čine nas nesposobnima, vidjeti ono što je uistinu bitno. Gubimo se iza titula i ispraznih ljudskih zadovoljstava, ispuštajući iz vida ono što Učitelj traži od svakog od nas: Biti velik pred Bogom. Logika Evanđelja koju smo pozvani, koju bi trebali, usvojiti i živjeti, dijametralno je suprotna od našeg svakodnevnog ponašanja. I dok se svi mi, manje-više, svatko u svom malom svijetu, trudimo biti što bolji, veći i važniji pred drugima, Isus nas vrlo jasno poziva: Najveći među vama neka vam bude poslužitelj. Očito je da s logikom Evanđelja svi mi imamo velikih problema, jer logika je to sjemena koje umire kako bi dalo plod (usp. Iv 12,24), logika Učitelja i Gospodina koji svojim učenicima pere noge (usp. Iv 13,14), te u konačnici logika Božjeg Sina, koji razapet na drvu križa, daje život za svoje prijatelje, a sve to iz ljubavi prema čovjeku, iz ljubavi prema svakom od nas, darujući nam ljubav, spasenje i otkupljenje.

A mi? Kako se ponašamo? Što izabiremo? Kroz nekoliko proteklih nedjelja Isus nas je htio poučiti kako je kraljevstvo Božje poput vinograda u kojem ima posla za sve; vinograda u koji svi mogu doći odgovarajući obraćenjem na Očev poziv; vinograda koji treba uroditi pravim plodom, a ne vinjagom; kraljevstvo Božje je poput svadbene dvorane u kojoj Otac dijeli svoju radost sa svima koji su sakramentom krštenja ponovno rođeni; kraljevstvo Božje je znati izabrati Božju volju u odnosu na ponude svijeta i društva u kojem živimo; kraljevstvo Božje je puno ispunjenje zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjem. Danas nam Isus želi naglasiti: zablistajte pred ljudima svojom poniznošću, svojim služenjem. Pozvani smo u ljubavi služiti jedni drugima, služiti bratu čovjeku pored sebe, jer jedino vjerom ljubavlju djelotvornom nasljedujemo svog Učitelja i Gospodina.

AB