Prispodoba koju nam donosi evanđelist Matej opisuje zaručnika koji dolazi i deset djevojaka koje iščekuju njegov dolazak (Mt 25,1-13). Naime, kod Židova je bio običaj da zaručnik sa svojom svitom dolazi po zaručnicu, a djevojke bi, uz put koji je vodio prema kući zaručnice, s upaljenim svjetiljkama, iščekivale njihov dolazak.  Budući da su iz nekog razloga zaručnik i njegova svita kasnili, djevojkama je očito bilo dosadno, pa su sve zadrijemale.

Zbog čega Isus njih pet naziva mudrima kad su i one zadrijemale? Što uopće znači Isusov poziv: Bdijte! Iščekivanje zaručnika je počelo puno prije nego što je njih deset izašlo na put kako bi dočekale svadbenu povorku. Pripreme za dolazak zaručnika su započele puno ranije u kući zaručnice. Iščekivanje njegova dolaska započelo je pripremom svjetiljki kojima su ove djevojke trebale zaručniku i njegovoj sviti osvijetliti put. Upravo u tim trenucima pripreme, puno prije nego što zaručnik uistinu i dolazi, uočavamo razliku među djevojkama: Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih (Mt 25,2). Pet je unaprijed pripremilo u rezervi ulja za svjetiljke, a drugih pet se očito nije htjelo ni željelo opterećivati dodatnim teretom, smatrajući da u svjetiljkama imaju dovoljno ulja. Iako je svih deset djevojaka zaspalo u iščekivanju, ipak njih pet se bolje pripremilo. I jedne i druge su znale da zaručnik kad-tad mora doći, međutim različito su pristupile pripravi na ovaj susret. Vrijeme koje im je bilo na raspolaganju kako bi se što bolje pripremile za ovaj susret, očito nisu jednako dobro iskoristile, što je za posljedicu imalo da je pet djevojaka propustilo priliku susreta sa zaručnikom.

Puno puta Gospodin prolazi blizu nas. Možda i mi, umorni od iščekivanja i životne svakodnevnice, koja je često tamna poput noći, drijemamo i spavamo. Ako i nismo budni, jesmo li barem spremni za susret s Gospodinom? Jesmo li pripremili u rezervi ulja kako bi naše svjetiljke, svjetiljke nade i vjere ostale upaljene? Možda se pitamo koje to ulje trebamo pripremiti? Ulje je to čitanja i razmatranja Božje Riječi, ulje svakodnevnih djela koja proizlaze iz ljubavi prema Bogu i bližnjem, ulje molitve… Ulje je to koje bi trebali pripremiti s puno brige i pažnje, jer nam ga nitko ne može dati, nitko nam ga ne može prodati. Mi smo ti koji moramo dobro iskoristiti ovo vrijeme koje imamo za pripravu, kako bi upaljenih svjetiljki mogli dočekati Gospodina koji kad-tad sigurno dolazi.

AB