U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: “Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja.” “Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ‘Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ‘Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ‘Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!'” “Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ‘Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ‘Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!” (Mt 25,1-13)

Mudrost, o kojoj nam progovara autor Knjige Mudrosti, i kojoj smo svi pozvani zorom raniti, simbolički nam je, u odlomku iz Matejeva evanđelja, opisana kao ulje koje je potrebno da bi naše svjetiljke gorile. Ne radi se ovdje samo o ulju molitve, meditacije, razmatranja, iščekivanja susreta s Kristom, već o ulju mudrosti u svim njenim dimenzijama. Gorivo je to koje treba pokretati našu vjeru da djelotvornom ljubavlju u svakoj osobi koju susrećemo, prepoznajemo Isusa koji je Krist. Svakodnevno se susrećemo s drugima, drugi nas žele susresti možda i u trenucima kad nam to najmanje odgovara. Potrebno nam je ulje ljubaznosti, slušanja, prihvaćanja, strpljenja… Ukoliko ovo ulje pohranimo u sebi, kad dođe trenutak da upalimo svjetiljke nećemo biti nespremni poput ovih djevojaka koje Isus naziva ludima. Naprotiv bit ćemo mudri.

Dobro se prisjetiti da je, upravo mudrost, prvi dar Duha Svetog. Molimo za dar mudrosti u našim svakodnevnim izborima kako bi jednog dana, bez obzira kada će to biti, bili spremni na susret s uskrslim Kristom. Mudrost hodi naokolo i traži sebi dostojne i pojavljuje im se dobrohotno na stazama, i u susret im dolazi u svakoj misli. (ab)