U organizaciji Caritasa naše župe 25. listopada 2014. ostvareno je jednodnevno župno hodočašće u Boku Kotorsku. Ovaj zaljev hrvatskih svetaca i blaženika je prije svega zanimljiv zbog svojih prirodnih ljepota ali i zbog povijesnog, kulturnog i religijskog značaja za nas Hrvate. Na put se krenulo u ranim jutarnjim satima. Naše prvo odredište je bio mali gradić Perast, osobito zanimljiv zbog umjetnog otoka kojega su mještani napravili u sred zaljeva kako bi na njemu sagradili zavjetnu crkvu Gospi. O svim zanimljivostima i legendama  vezanim za otočić čuli smo od don Srećka, župnika Perasta. Tu smo slavili svetu misu i preporučili se Gospi u molitve. Osim ove zanimljive crkve i muzeja na otočiću Gospe od Škrpjela obišli smo i crkvu sv. Nikole u Perastu, a o ostalim crkvama, od njih ukupno 22, čuli smo od naših vodiča i don Srećka.

Nakon Perasta smo se uputili prema Kotoru. U Kotoru nas je dočekao tamošnji župnik don Anton (Tonći) Belan. Najprije smo obišli Pomorski muzej koji svjedoči o ogromnom pomorskom bogatstvu Boke i njezinom povijesnom povezanosti s Hrvatskom, osobito s Dubrovnikom. Nakon obilaska muzeja uputili smo se prema crkvi sv. Marije u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo blaženice Ozane kotorske. Iako je crkva posvećena Gospi don Anton nam pripovijeda kako je svi zovu crkvom bl. Ozane. Tu smo se kratko pomolili, a obilazak smo nastavili u katedrali sv. Tripuna. U sklopu katedrale je i prebogata riznica u kojoj se nalazi, između ostalih, i relikvija sv. Tripuna. Nakon obilaska katedrale upućujemo se prema samostanskoj crkvi sv. Klare koja ima specifičan oltar – sličan Ikonostasu u pravoslavnim crkvama. Oltar je zanimljiv i po mnoštvu anđela za koje se ne zna točno koliko ih ima, teško ih je izbrojiti. Nakon obilaska crkve sv. Klare napravili smo pauzu koja je iskorištena za kavu ili za razgledavanje grada.

Iz Kotora smo se uputili u malo ribarsko mjesto Muo u kojem je rođen još jedan svetac – blaženi Gracija kotorski. Njegovo tijelo je također nađeno neraspadnuto. Više o blaženiku, a i o samoj crkvi smo  čuli od naše domaćice Marije. Marija nije profesionalni vodič ali je jedina od svih naših vodiča zaradila pljesak.

Nakon i ovog obilaska uputili smo se natrag u Perast gdje nas je čekao obilan kasni ručak. Nakon okrijepljenog tijela i duh je živnuo, te je veselo društvo zapjevalo koju veselicu. Negdje oko 18 sati oprostili smo se s Perastom i don Srećkom, te se uputili smo se u Herceg Novi – naše zadnje odredište.

U Herceg Novom nas je dočekao župnik don Benjamin Petrović. Don Benjamin nam je pažljivo i detaljno ispripovijedao povijest Herceg Novog. Također smo mnogo čuli i o poznatom svecu iz Herceg Novog – svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću. Nakon završenog izlaganja o znamenitostima Herceg Novog susret s ovim gradom smo završili iskazivanjem poštovanja prema relikvijama svetog Leopolda.

U već večernjim satima s pjesmom i molitvom na usnama smo se uputili prema Dubrovniku. U Dubrovnik smo stigli oko 21 sat.

Donosimo i neke dojmove od sudionika hodočašća. Kako je sve to vizualno izgledalo možete pogledati u galeriji fotografija:

Obilazak Kotora i Boke i kotorskih svetaca me je neobično dojmio (Maja)

– Prelijepo i neopisivo. Sve mi se svidjelo. (Mirjana)

– Moje prvo hodočašće sa ovom župom. Pošla sam otvorenog srca, a vraćam se sa još otvorenijim. Puna dojmova i ne mogu to opisati riječima. Kad bih mogla otvoriti grudni koš da svi vidite sa čime se vraćam. Hvala dragom Isusu na svemu, a i mojim župljanjima koji su mi olakšali ovo putovanje (Boba)

– Jako sam se radovala ovom hodočašću i ostala iznenađena velikim kultrnim blagom, bogatim riznicama i velikim brojem svetaca koje je dala naša draga Boka (Anuška i Karmela)

– Ovaj izlet me je jako razveselio. Željala bih da se ponovi, jer nam je jako potrebno druženje. Hvala Vam. (Katica)

– Već dugo želim poć u Boku kotorsku i nekako nisam našla vremena i načina. Kad me neki dan mare obavijestila o ovom hodočašću i rekla da se mogu pridružiti, bila sam presretna. Iskoristila sam priliku da povedem i svoju mamu. Nemam riječi kojim bi mogla zahvaliti organizatoru i svima koji su doprinijeli ovom prekrasnom izletu. Možda je najbolje opisati svoju radost ako kažem da se preporučam na svako slijedeće hodočašće. (Valerija)

– Jednom riječju , prekrasno. Sakralni objekti, Sv. Misa, društvo – nezaboravno (Slavica)

– Iskreno hvala za ovako druženje u kojem sam uživala sa svojom mamom, koja je došla iz Mostara, a naša župa joj je pružila priliku za divnim izletom i jedinstvenim događajem u ugodnom društvu na mjestima koje odavno želimo vidjeti. U ime moje mame i mene (Mirjana)

– Bože moj, koliko lijepih događanja u jednom danu. Bože hvala ti za ovako lijepo druženje. Neka se što prije ovo ponovi (Mara)

– Lijepo, pobožno, veselo, molitveno ! U lijepom i dobrom društvu (Darija)

– Bilo je predivno i duhovno. Hvala na izletu. Hvala na lijepo provedenom danu. (Anita)

« 1 od 5 »