U ponedjeljak, 8. prosinca 2014., u 20:30 održan je još jedan susret mladih župe sv. Petra. Na ovaj susret su nam došle dvije posebne gošće koje su pred 60-tak mladih iznijele svjedočanstva iz svoga života vezana uz ono čime se bave, a povezano s našom mjesečnom temom – Prave i krive vrijednosti Božića. Naše gošće su bile Sanja Šanje, zamjenica ravnatelja Caritasa Dubrovačke biskupije, i gđa. Šima Zdraulić, volonterka u biskupijskom caritasu.

Nasuprot ovom potrošačkom i hedonističkom mentalitetu svijeta, koji Božić shvaća kroz zaradu i profit, a ne shvaća njegovu bit, stoji i jedan drugi svijet. Taj svijet jest svijet svih nas koji pokušavamo Božić dočekivati i živjeti u pravom smislu. Jedna od institucija koja je proizišla iz stvarnosti kršćanske ljubavi jest Caritas, koji u ovo doba godine ima više posla nego inače.

Svjedočanstva koja su nam naše gošće dale sadržavale su mnoge informacije o biskupijskom caritasu i njegovom djelovanju. Govorile su o ljudima koji tamo volontiraju i o ljudima koji su korisnici usluga ove institucije, te o raznim sadašnjim i budućim projektima Caritasa. U Caritasu se mnogo toga postiglo, ali još uvijek postoje problemi koje je potrebno riješiti. Nažalost, još uvijek mnoge župe u našoj biskupiji nemaju svoje župne caritase, te je ponekad teško identificirati i doći do onih ljudi koji su u potrebi. Ove informacije su potakle mnoga pitanja kod mladih kroz koja se vidjelo da i oni žele dati svoj doprinos i pomoći gdje se može.

Uz sve probleme, ističu naše gošće, ono vrijeme koje svakodnevno daruju drugim ljudima jest dragocjeno i taj osjećaj da su nekome pomogle je kao ovisnost koja tjera na još veći angažman. Na ovome primjeru se ostvaruju one Isusove riječi kada kaže da je blaženije davati, nego primati. Tek kad daš ljubav onda je možeš i primiti u potpunosti.

Susret je završio redovitim druženjem u prostorijama Pastoralnog centra.