Druga korizmena nedjelja poziva nas da promišljamo o otajstvu Isusova Preobraženja na brdu Tabor (Lk 9, 28b-36). Događaj koji se zbio na Taboru, a kome su prisustvovali Petar, Ivan i Jakov, bio je očitovanje Isusova Božanstva i najava buduće slave. Prije nego će se uspeti na Kalvariju, Isus se uspinje na brdo Tabor kako bi ohrabrio apostole i osnažio njihovu vjeru uoči događaja koji su se doskora trebali odigrati u Jeruzalemu. Isus na taboru raspravlja sa Mojsijem i Ilijom o muci i svemu što mu predstoji. Ovaj događaj nudi nam nekoliko poduka za naš svakodnevni hod u vjeri.

Kao prvo, uči nas o nužnosti križa. Do slave se dolazi jedino preko križa. Tko želi doći do slave uskrsnuća mora se s Kristom uspeti na Kalvariju. Apostol Pavao nas u drugom čitanju upozorava da mnogi žive kao neprijatelji križa Kristova (Fil 3,18). Svi bi željeli doći u Raj, međutim malo je onih koji su spremni nositi križ na svojim leđima. Svi bi htjeli doći do uskrsnuća, ali često zaboravljamo da taj put vodi preko razapinjanja. I Petar je, kao često puta i mi, mislio proći “lišo”, te je želio ostati na brdu Tabor. Zato nam evanđelist Luka i donosi primjedbu: Nije znao što govori (Lk 9,33).

Događaj na brdu Tabor uči nas i o nužnosti molitve. I mi smo pozvani, osobito u ovo korizmeno vrijeme, napraviti odmak od svoje svakodnevnice i uspeti se, u molitvi, zajedno sa Isusom na goru Preobraženja. Kao što želi ojačati vjeru Petra, Jakova i Ivana, tako Isus želi ojačati i našu vjeru. Isus uzlazi na goru kako bi se pomolio. Naučimo iz ovog primjera koliko je molitva važna i nužna.

Naposljetku, događaj Preobraženja, nas uči da slušamo Isusa. On je naš Gospodin i Učitelji, te smo ga svi mi dužni slušati. Isus nam progovara kroz Evanđelja, iz ovog proizlazi nužnost da ih čitamo, da nad Božjom Riječju meditiramo. Družimo se uvijek, a osobito u ovom korizmenom vremenu, sa Isusom kroz molitvu i njegovu riječ.

Postoji mjesto na kojem se Isus i danas preobražava, Tabor na koji se svakog dana, ako to želimo, možemo uspeti. Sveta misa. Bijela hostija koju svećenik podiže poslije posvećenja je preobraženi Isus. Tu još odzvanja Očev glas: Slušajte ga! U Euharistiji možemo napraviti puno više od tri sjenice. Možemo od našeg srca napraviti sjenicu u koju ćemo primiti Isusa, a sa njim Oca i Duha Svetoga.

AB